Eplemunker

Ca. 50 stk. Ca. 1 time + 2 timer heving
Eplemunker
(0)

    Munkedeig

    • 25 g gjær
    • 2 1/2 dl melk
    • 1 1/2 dl Dansukker Sukker
    • 1 ts kanel
    • 2 ts kardemomme
    • 1/2 ts salt
    • 9–10 dl hvetemel

    Eplebiter

    • 3 epler
    • 2 ss Dansukker Brun Farin
    • 1 ts vaniljesukker
    • 1/2 ts kanel

    Kanelsukker

    • 3 dl Dansukker Sukker
    • 3 ss kanel

    Steking

    • Ca. 1/2 l matolje/rapsolje

    Lag munkedeigen. Smuldre gjæren i en bolle, og tilsett melken. Bland til gjæren er oppløst.

    Tilsett sirup, kanel, kardemomme og salt, og bland godt. Tilsett deretter hvetemelet, litt om gangen. Kna deigen i ca. 10 minutter. Dekk deigen med et bakeklede, og la stå og heve i 2 timer.

    Imens lager du eplebitene. Skyll og skrell eplene, ta ut kjernehuset og kutt i små terninger. Tilsett brunt sukker, vaniljesukker og kanel, og bland slik at det fordeles jevnt på eplebitene. Sett nøttene til side.

    Kna ut deigen på et melet bakebord, og form til en pølse. Del pølsen i ca. 50 emner. Trykk hvert deigemne flatt i hånden, legg en eplebit i midten, brett over med deig, og rull til en bolle.

    Varm opp matolje i en tykkbunnet gryte til ca. 170–180 grader. Bruk et termometer for å finne ut om oljen er varm nok. Legg 3–4 munker i oljen, og stek dem i ca. 3 minutter. Vend munkene i oljen, slik at de får en jevn overflate.

    Bland sukker og kanel på en tallerken. Ta munkene opp med en hullsleiv, og rull den i sukker/kanel-blandingen. Avkjøl.

    Server med is.