Fra bete til krystall
Sukkerbeter dyrkes først og fremst i det sydlige Sverige og Danmark, som har det riktige jordsmonnet og det gunstigste klimaet. Sukkerbetene høstes om høsten og vinteren, og det er bare i disse månedene sukkerproduksjonen er i gang. Etter transporten til sukkerfabrikken, blir sukkerbetene vasket og skåret til pommes frites-lignende staver.
For å trekke ut sukkerinnholdet, legges disse stavene i vann som har en temperatur på 70 grader. Råsaften man da får frem, renses og konsentreres til en såkalt tykksaft som inneholder drøyt 70 prosent sukker. Når tykksaften kokes, dannes hvite sukkerkrystaller. Ved å sentrifugere saften, sitter man til slutt igjen med bare selve krystallene – et rent og naturlig hvitt sukker. Prosessen for å utvinne sukker fra sukkerbetene tar ca. 12 timer, og hver sukkerbete gir rundt 30 sukkerbiter.
Du finner en forklaring på de ulike sukkertermene i søtningsleksikonet vårt (på engelsk).
I filmen "From beet to sugar" kan du lære mer om de ulike trinnene i sukkerproduksjonen.