Like gullkantet som før
Frem til 1940-tallet ble sukkeret tilvirket som sukkertopper. Disse veide oppimot 15 kg, og fikk formen sin ved at sukkeret ble hellet i tutlignende former med hull i bunnen der væsken rant ut. Toppene ble senere knust til mindre biter i butikkene.
I Norden spiser vi ikke mer sukker i dag enn for 50 år siden, men forbruksmønsteret har endret seg. Under etterkrigstiden kom stadig flere kvinner ut i arbeidslivet og vi begynte å kjøpe ferdiglaget mat og spise ute. Dermed var det ikke lenger husholdningene som stod for de store sukkerinnkjøpene.
I løpet av de siste tiårene har det blitt større interesse for å lage ting selv fra grunnen av, og også «hjemmesukkeret» har fått en renessanse. Å bake sine egne kanelsnurrer, koke sitt eget syltetøy eller lage sine egne syltede produkter gir mer enn bare en kulinarisk nytelse. Det er også en måte å få jobbe med hendene på, koble av og gjøre noe helt annet enn det vi ellers holder på med til daglig.