Ingredienser
150 g smeltet smør eller flytende margarin
6 dl melk
50 gjær
1 1/2 dl Dansukker Sukker eller Dansukker Demerarasukker
1 krm salt
1 ts kardemomme
ca 14 dl hvetemel
Forslag til fyll
• 150 g smør eller margarin, 1 1/2 dl Dansukker Melis, 1 ss vaniljesukker
• 150 g smør eller margarin, 3/4 dl Dansukker Brun Farin, 2 ss kanel
• 100 g smør eller margarin, 200 g revet mandelmasse
• 1 1/2 dl syltetøy, mos eller marmelade
Forslag til pynt
• Dansukker Perlesukker eller Dansukker Demerarasukker
• Dansukker Perlesukker og hakkede mandler
• glasur, 2 dl Melis, 1-2 ss vann. Lag gjerne fantasifigurer på bollene
Instruktioner
Smelt smøret, tilsett melken og la den bli fingervarm. Smuldre gjæren i bakebollen og hell over væsken. Tilsett de øvrige ingrediensene unntatt melet, som tilsettes litt om gangen inntil deigen slipper bollen. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Deigen kjevles ut til en leiv, og valgfritt fyll has på. Brett sammen til noen av formene foreslått nedenfor.
Forslag til utbaking
• del deigen i to deler som rulles til lengder. Skjær hver lengde i 20 emner som rulles til glatte og fine boller. Legg bollene på plate med bakepapir. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med sammenvispet egg og strø på perlesukker.
• som ovenfor, men legg bollene i former og lag et hull i midten av bollen med fingeren. Fyll hullet med f.eks. mandelfyllet. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Strø på perlesukker. Stekes midt i ovnen ved 225-250° i ca. 8 minutter. Avkjøl på rist under klede.
• i stedet for runde boller rulles emnene ut til små lengder som formes til knuter eller kringler. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Stekes midt i ovnen ved 225-250° i ca. 8 minutter. Pensle de ferdigstekte bollene med smeltet smør eller margarin og dypp dem i sukker.
• kjevle ut deigen og stikk ut sirkler ved hjelp av et glass. Legg en klatt syltetøy/mos på hver deigsirkel, og brett godt sammen slik at fyllet ikke renner ut. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle de ferdigstekte bollene med smeltet smør eller margarin, og dypp dem i sukker.
• kjevle ut deigen og ha på valgfritt fyll. Rull sammen og skjær i 3 cm brede emner, og legg dem i papirformer. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Strø på perlesukker eller demerarasukker. Stekes midt i ovnen ved 225-250° i ca. 8 minutter. Av kjøl på rist under klede.
• kjevle ut deigen. Ha på valgfritt fyll. Brett deigen sammen tre ganger på langs. Skjær i 4 cm brede emner. Skjær et snitt midt i hvert emne. Ta tak i den ene kanten og dra den gjennom hullet. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med egg og strø på perlesukker eller demerarasukker. Stekes midt i ovnen ved 225-250°. Avkjøl på rist under klede.
• kjevle ut deigen. Ha på valgfritt fyll. Brett deigen sammen to ganger på langs. Skjær deigen i 2 cm brede remser som snurres sammen og formes til knuter eller ringer. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med egg. Stekes midt i ovnen ved 225-250°. Avkjøl på rist under klede. Melisglasur av 2 dl melis og litt vann smøres på bollene like før servering. Eller strø på perlesukker eller demerarasukker før bollene stekes.
• del deigen i fem emner som kjevles ut til sirkler. Skjær hver sirkel i 8 emner. Legg på valgfritt fyll og rull sammen til horn. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med egg og strø på perlesukker eller demerarasukker. Stekes midt i ovnen ved 225-250°. Avkjøl på rist under klede.
Tips
Lag en Brunsvigerkake av hvetedeigen. Brunsviger er en tradisjonell dansk hvetekake med sukkerfyll. Ta en tredjedel av deigen og kjevle den ut til en firkantet plate som passer i en langpanne på 20 x 30 cm. Smør formen og legg i den kjevlede deigen. Lag små fordypninger i deigen med noen centimeters mellomrom. Fyll hullene med et fyll laget av 125 g smør, 1 1/4 dl Dansukker Sukker og 1 spiseskje Dansukker Lys Sirup. Stek midt i ovnen i ca. 15 minutter. Server gjerne lunken. Fyllet kan også tilsettes revet appelsinskall eller 5 g kanel.
Er det noe du lurer på vedrørende Nordic Sugar og våre produkter og tjenester?
Fredagskos
Fredagen er gjerne ukas høydepunkt, og fredagskosen er den beste måten å feire slutten på en lang arbeidsuke. Lad opp til helgen ved å slappe av i TV-sofaen sammen med familie, venner og noe ekstra godt. Vi har oppskriften på en alle tiders koselig kveld!
Varmer godt på kalde dager
Her finner du varianter av te, kaffe og varm sjokolade. Oppskrifter på drikke som både passer å ha med seg i termosen og til å nyte hjemme om morgen, på ettermiddagen eller kvelden.
Bakst med eple og pære
Med epler og pærer kan du lage både klassiske paier, spennende bakverk og nydelige desserter. Du finner her oppskrifter på blant annet smaksrik pæregalette med chèvre og saftige eplemunker.
Chutney - kryddersterk smakstilsetning
Chutney har sin opprinnelse i den indiske kjøkkenet og består normalt av innkokt frukt, sukker og krydder. Chutney passer til det meste og er en kryddersterk smakstilsetning. Her har vi samlet de beste oppskriftene våre på chutneyer som du kan bruke i matlagingen.
Deilige epler
Eplet er blant sommerens siste frukter – lekre, saftige og gode. Det er så mye de kan brukes til. Vi har både fristende bakeoppskrifter med friske epler og forslag til hvordan du kan bevare gleden over eplene litt lenger, f.eks. ved å lage saft og eplesyltetøy.
Godsaker med Muscovadorørsukker
Dansukkers Fairtrade-merkede muscovadorørsukker utvinnes av sukkerrør fra Mauritius og har smaksnyanser av lakris. Her har vi samlet godteri og bakverk der muscovadorørsukkerets lekre aromaer får selskap av alt fra mandler og nøtter til mørk sjokolade og kardemomme. Server til nybrygget kaffe, og nyt!