Hveteboller, grunnoppskrift - Oppskrifter

Hveteboller, grunnoppskrift

40 stk
Hveteboller, grunnoppskrift
Stemmer: (12stemmer)

Ingredienser

150 g smeltet smør eller flytende margarin
6 dl melk
50 gjær
1 1/2 dl Dansukker Sukker eller Dansukker Demerarasukker
1 krm salt
1 ts kardemomme
ca 14 dl hvetemel

Forslag til fyll
• 150 g smør eller margarin, 1 1/2 dl Dansukker Melis, 1 ss vaniljesukker
• 150 g smør eller margarin, 3/4 dl Dansukker Brun Farin, 2 ss kanel
• 100 g smør eller margarin, 200 g revet mandelmasse
• 1 1/2 dl syltetøy, mos eller marmelade

Forslag til pynt
• Dansukker Perlesukker eller Dansukker Demerarasukker
• Dansukker Perlesukker og hakkede mandler
• glasur, 2 dl Melis, 1-2 ss vann. Lag gjerne fantasifigurer på bollene

Smelt smøret, tilsett melken og la den bli fingervarm. Smuldre gjæren i bakebollen og hell over væsken. Tilsett de øvrige ingrediensene unntatt melet, som tilsettes litt om gangen inntil deigen slipper bollen. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Legg deigen på melet bakebord, og arbeid den smidig. Deigen kjevles ut til en leiv, og valgfritt fyll has på. Brett sammen til noen av formene foreslått nedenfor.

Forslag til utbaking
• del deigen i to deler som rulles til lengder. Skjær hver lengde i 20 emner som rulles til glatte og fine boller. Legg bollene på plate med bakepapir. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med sammenvispet egg og strø på perlesukker.

• som ovenfor, men legg bollene i former og lag et hull i midten av bollen med fingeren. Fyll hullet med f.eks. mandelfyllet. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Strø på perlesukker. Stekes midt i ovnen ved 225-250° i ca. 8 minutter. Avkjøl på rist under klede.

• i stedet for runde boller rulles emnene ut til små lengder som formes til knuter eller kringler. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Stekes midt i ovnen ved 225-250° i ca. 8 minutter. Pensle de ferdigstekte bollene med smeltet smør eller margarin og dypp dem i sukker.

• kjevle ut deigen og stikk ut sirkler ved hjelp av et glass. Legg en klatt syltetøy/mos på hver deigsirkel, og brett godt sammen slik at fyllet ikke renner ut. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle de ferdigstekte bollene med smeltet smør eller margarin, og dypp dem i sukker.

• kjevle ut deigen og ha på valgfritt fyll. Rull sammen og skjær i 3 cm brede emner, og legg dem i papirformer. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Strø på perlesukker eller demerarasukker. Stekes midt i ovnen ved 225-250° i ca. 8 minutter. Av kjøl på rist under klede.

• kjevle ut deigen. Ha på valgfritt fyll. Brett deigen sammen tre ganger på langs. Skjær i 4 cm brede emner. Skjær et snitt midt i hvert emne. Ta tak i den ene kanten og dra den gjennom hullet. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med egg og strø på perlesukker eller demerarasukker. Stekes midt i ovnen ved 225-250°. Avkjøl på rist under klede.

• kjevle ut deigen. Ha på valgfritt fyll. Brett deigen sammen to ganger på langs. Skjær deigen i 2 cm brede remser som snurres sammen og formes til knuter eller ringer. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med egg. Stekes midt i ovnen ved 225-250°. Avkjøl på rist under klede. Melisglasur av 2 dl melis og litt vann smøres på bollene like før servering. Eller strø på perlesukker eller demerarasukker før bollene stekes.

• del deigen i fem emner som kjevles ut til sirkler. Skjær hver sirkel i 8 emner. Legg på valgfritt fyll og rull sammen til horn. La dem heve under klede i 20-30 minutter. Pensle med egg og strø på perlesukker eller demerarasukker. Stekes midt i ovnen ved 225-250°. Avkjøl på rist under klede.

Tips
Lag en Brunsvigerkake av hvetedeigen. Brunsviger er en tradisjonell dansk hvetekake med sukkerfyll. Ta en tredjedel av deigen og kjevle den ut til en firkantet plate som passer i en langpanne på 20 x 30 cm. Smør formen og legg i den kjevlede deigen. Lag små fordypninger i deigen med noen centimeters mellomrom. Fyll hullene med et fyll laget av 125 g smør, 1 1/4 dl Dansukker Sukker og 1 spiseskje Dansukker Lys Sirup. Stek midt i ovnen i ca. 15 minutter. Server gjerne lunken. Fyllet kan også tilsettes revet appelsinskall eller 5 g kanel.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker

;