Eplesyltetøy
Karamellruter
Pynt
Lag syltetøyet en dag i forveien. Skrell eplene og ta ut kjernehusene. Skjær dem i mindre biter og ha dem i en kasserolle sammen med sitronsaft, sitronskall og syltesukker. Kok syltetøyet i 10 minutter. Hell over syltetøyet i et varmt, rent glass og oppbevar det kaldt.
Sett ovnen på 175 °C varmluft.
Visp sammen smør, demerarasukker og sirup. Bland hvetemel og bakepulver i en annen skål, og tilsett i røren. Rør sammen til en smidig deig.
Rull deigen til fire lengder som du legger på to brett med bakepapir. Trykk lengdene litt flate og lag en grop langs midten. Fyll gropen med eplesyltetøy.
Knip sammen lengdene slik at syltetøyet bakes inn i deigen. Trykk lengdene deretter flate – først for hånd og så med gaffel. Strø over hakkede mandler og kardemomme.
Stek kaken i nedre del av ovnen i 10–11 minutter. La lengdene får avkjøle seg litt før du skjærer dem i ruter. Kakene smaker aller best samme dag eller dagen etter. Syltetøyet gjør dem ekstra gode, men samtidig raskt myke.
Oppskriften er utarbeidet av