Rundt pepperkakehus

Utstyr: linjal, kniv, sprøytepose*, rundt tyll*

1 pepperkakehus + ekstra småkaker av gjenværende deig

Karakter (51 stk)

Vurder oppskrift

Ingredienser

PEPPERKAKEDEIG:
175 g brun farin (Øko Dansukker)
135 g smør (saltet)
225 g lys sirup (Øko Dansukker)
2 ts natron
550 g hvetemel (evt. kakemel)
2 ss kanel
2 ts kardemomme
2 ts nellik
1 ts knust pepper
1 ts malt ingefær
1 ts allehånde
1 ts vanilje
1 egg

GLASUR:
2 eggehviter
300 g melis (ca.) (Øko Dansukker)

KARAMELL TIL MONTERING:
150 g sukker (Øko Dansukker)

ANNET:
Husblas (gelatin) (til vinduer i pepperkakehuset)
Melis (Øko Dansukker)

Instruktioner

PEPPERKAKEDEIG:
1.    I en gryte smeltes brun farin, lys sirup og smør
2.    Når ingrediensene er smeltet, tas de av varmen og kjøles et par minutter
3.    Tilsett i mellomtiden mel og alt av krydder i en bolle og bland
4.    Ha natron i gryten med sirup og rør rundt (PASS PÅ, det bobler og hever mye, så rør inn litt om gangen)
5.    Held deretter sirupsmassen ned i de tørre ingrediensene ved omrøring (gjerne i en blandingsmaskin med en slikkepott)
6.    Rør ingrediensene sammen til de begynner å samle seg
7.    Tilsett egget og rør til deigen er myk og jevn
8.    Ha deigen i en pose eller lufttett beholder og la deigen hvile i 24–48 timer

UTRULLING OG BAKING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1.    Ta ut deigen fra kjøleskapet ca. 1 time før den skal rulles ut. Da blir den lettere å jobbe med
2.    Rull deretter deigen ut til ca. 0,2 cm høyde
3.    Skjær ut deigen ut i alle deler, sider, tak, vinduer, dør, sprosser mm. (Se tips ovenfor)
4.    Stek husdelene på 190 grader i vanlig luft i 6–8 minutter til de er lett gylne
5.    Kjøl ned helt før bruk

PYNTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1.    Pisk en glasur av eggehviter og melis, og pisk til den blir hvit og tykk
2.    Ha glasuren i en sprøytepose med et lite rundt tyllstoff
3.    Begynn med å sprøyte glasur på baksiden av vinduskantene og plasser husblas som vindusglass og la det størkne
4.    Pynt deretter alle delene til huset med ønsket glasurmønster og la det stivne helt

SAMMENSETTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1.    Smelt sukkeret i en panne (så stor at hussidene kan dyppes i karamellen)
2.    Sørg for å holde karamellen varm mens den brukes
3.    Ta nå først to hussider og dypp sidene i karamell, så de to sidene som skal sitte fast er fylt med karamell
4.    Gjenta med de resterende sidene, så det til slutt står et hus med seks kanter – tilpass så det blir noenlunde jevnt
5.    Lag taket ved å igjen ta to av takdelene og sett dem sammen med karamellen – sørg for at de har en skrå vinkel slik at resten av takdelene også kan settes på – prøv deg litt frem
6.    Gjenta med de resterende takdelene
7.    Plasser deretter døren og vindussprossene med karamell
8.    Kjøl ned karamellen og la huset stivne litt

PYNTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1.    Sett huset på fatet som det skal stå på
2.    Bruk sprøyten og ha på glasur så det ligner på snø
3.    Dryss melis på taket, så det ligner på snøfnugg
4.    Server eller la det stå til pynt resten av julen (det lukter nydelig)
Velbekomme og god arbeidslyst!

TIPS: Hvis du ønsker å lage et pepperkakehus som dette, må du ha:
– 6 stk. like sider i ca. 10–17 cm (med hhv. hull til vinduer og dør),
– 6 stk. tak i trekanter på 10 cm i bunnen og 14 i høyden for midten,
– Vindussprosser, dør og ekstra figurer til pynt.

Hvis du vil ha et litt lettere, kan du enkelt lage et firkantet hus med flatt tosidig tak.

Er det noe du lurer på vedrørende Nordic Sugar og våre produkter og tjenester?

Edderkopper

Halloween

La barna kle seg ut, kle deg ut selv og overrask med avskyelig fristende godsaker.

Varm sjokolade

Varmer godt på kalde dager

Her finner du varianter av te, kaffe og varm sjokolade. Oppskrifter på drikke som både passer å ha med seg i termosen og til å nyte hjemme om morgen, på ettermiddagen eller kvelden.

Enkel eplekake

Bakst med eple og pære

Med epler og pærer kan du lage både klassiske paier, spennende bakverk og nydelige desserter. Du finner her oppskrifter på blant annet smaksrik pæregalette med chèvre og saftige eplemunker.

Chutney

Chutney - kryddersterk smakstilsetning

Chutney har sin opprinnelse i den indiske kjøkkenet og består normalt av innkokt frukt, sukker og krydder. Chutney passer til det meste og er en kryddersterk smakstilsetning. Her har vi samlet de beste oppskriftene våre på chutneyer som du kan bruke i matlagingen.

Eplemos

Deilige epler

Eplet er blant sommerens siste frukter – lekre, saftige og gode. Det er så mye de kan brukes til. Vi har både fristende bakeoppskrifter med friske epler og forslag til hvordan du kan bevare gleden over eplene litt lenger, f.eks. ved å lage saft og eplesyltetøy.

Karamellpai med nøtter

Godsaker med Muscovadorørsukker

Dansukkers Fairtrade-merkede muscovadorørsukker utvinnes av sukkerrør fra Mauritius og har smaksnyanser av lakris. Her har vi samlet godteri og bakverk der muscovadorørsukkerets lekre aromaer får selskap av alt fra mandler og nøtter til mørk sjokolade og kardemomme. Server til nybrygget kaffe, og nyt!