Ingredienser
PEPPERKAKEDEIG:
175 g brun farin (Øko Dansukker)
135 g smør (saltet)
225 g lys sirup (Øko Dansukker)
2 ts natron
550 g hvetemel (evt. kakemel)
2 ss kanel
2 ts kardemomme
2 ts nellik
1 ts knust pepper
1 ts malt ingefær
1 ts allehånde
1 ts vanilje
1 egg
GLASUR:
2 eggehviter
300 g melis (ca.) (Øko Dansukker)
KARAMELL TIL MONTERING:
150 g sukker (Øko Dansukker)
ANNET:
Husblas (gelatin) (til vinduer i pepperkakehuset)
Melis (Øko Dansukker)
Instruktioner
PEPPERKAKEDEIG:
1. I en gryte smeltes brun farin, lys sirup og smør
2. Når ingrediensene er smeltet, tas de av varmen og kjøles et par minutter
3. Tilsett i mellomtiden mel og alt av krydder i en bolle og bland
4. Ha natron i gryten med sirup og rør rundt (PASS PÅ, det bobler og hever mye, så rør inn litt om gangen)
5. Held deretter sirupsmassen ned i de tørre ingrediensene ved omrøring (gjerne i en blandingsmaskin med en slikkepott)
6. Rør ingrediensene sammen til de begynner å samle seg
7. Tilsett egget og rør til deigen er myk og jevn
8. Ha deigen i en pose eller lufttett beholder og la deigen hvile i 24–48 timer
UTRULLING OG BAKING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1. Ta ut deigen fra kjøleskapet ca. 1 time før den skal rulles ut. Da blir den lettere å jobbe med
2. Rull deretter deigen ut til ca. 0,2 cm høyde
3. Skjær ut deigen ut i alle deler, sider, tak, vinduer, dør, sprosser mm. (Se tips ovenfor)
4. Stek husdelene på 190 grader i vanlig luft i 6–8 minutter til de er lett gylne
5. Kjøl ned helt før bruk
PYNTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1. Pisk en glasur av eggehviter og melis, og pisk til den blir hvit og tykk
2. Ha glasuren i en sprøytepose med et lite rundt tyllstoff
3. Begynn med å sprøyte glasur på baksiden av vinduskantene og plasser husblas som vindusglass og la det størkne
4. Pynt deretter alle delene til huset med ønsket glasurmønster og la det stivne helt
SAMMENSETTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1. Smelt sukkeret i en panne (så stor at hussidene kan dyppes i karamellen)
2. Sørg for å holde karamellen varm mens den brukes
3. Ta nå først to hussider og dypp sidene i karamell, så de to sidene som skal sitte fast er fylt med karamell
4. Gjenta med de resterende sidene, så det til slutt står et hus med seks kanter – tilpass så det blir noenlunde jevnt
5. Lag taket ved å igjen ta to av takdelene og sett dem sammen med karamellen – sørg for at de har en skrå vinkel slik at resten av takdelene også kan settes på – prøv deg litt frem
6. Gjenta med de resterende takdelene
7. Plasser deretter døren og vindussprossene med karamell
8. Kjøl ned karamellen og la huset stivne litt
PYNTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1. Sett huset på fatet som det skal stå på
2. Bruk sprøyten og ha på glasur så det ligner på snø
3. Dryss melis på taket, så det ligner på snøfnugg
4. Server eller la det stå til pynt resten av julen (det lukter nydelig)
Velbekomme og god arbeidslyst!
TIPS: Hvis du ønsker å lage et pepperkakehus som dette, må du ha:
– 6 stk. like sider i ca. 10–17 cm (med hhv. hull til vinduer og dør),
– 6 stk. tak i trekanter på 10 cm i bunnen og 14 i høyden for midten,
– Vindussprosser, dør og ekstra figurer til pynt.
Hvis du vil ha et litt lettere, kan du enkelt lage et firkantet hus med flatt tosidig tak.
- Laget av Nanna Broe - Kageliv
Er det noe du lurer på vedrørende Nordic Sugar og våre produkter og tjenester?

Svarthyllen er fantastisk!
Endelig blomstrer den fantastiske hyllen! Hylleblomstene kan du høste i juni-juli, og i august modnes hyllebærene. Du kan lage mye godt av både hylleblomster og hyllebær – og oppskriftene er enkle. Her har vi samlet alle de gode oppskriftene våre med hyll!

Herlige jordbærtider
Sommeren – tid for vidunderlige jordbær! Nå er det på tide å ta vare på alle jordbærene! De er naturligvis gode å spise som de er, men la deg gjerne inspirere av oppskriftene våre med jordbær. Hvis du ikke rekker å lage noe nå i sesongen, kan bærene enkelt fryses ned til vinteren.

Sommerdesserter
Når det er varmt, er det ekstra godt å by på en syrlig-søt og frisk sommerdessert som avslutning på grillkvelden eller sommerfesten. Her finner du tips til deilige sommerdesserter, både enkle alternativer og for deg som vil prøve noe litt mer avansert.

Lekre oppskrifter på syltetøy og marmelade
Ta vare på sommerens frukter og bær, og ta en kikk på de lekre oppskriftene våre på syltetøy og marmelader. Perfekt å ha på frokostskiven, i yoghurten eller til pannekakene. Med vårt syltesukker er det superenkelt å lykkes med godt og hjemmelaget syltetøy og marmelade.

Lag din egen is
Hvorfor kjøpe is når du kan lage den helt selv! Her har vi samlet de beste isoppskriftene våre, men eksperimenter gjerne og finn dine egne favoritter!

Sommerdrinker
By noen du bryr deg om på en oppfriskende drink med smak av sommer. Her finner du leskende sommerdrinker for enhver smak, også alkoholfrie alternativer. Hvorfor ikke prøve Boblesangria eller Rabarbra Margarita?