Rundt pepperkakehus

Utstyr: linjal, kniv, sprøytepose*, rundt tyll*

1 pepperkakehus + ekstra småkaker av gjenværende deig

Karakter (19 stk)

Ingredienser

PEPPERKAKEDEIG:
175 g brun farin (Øko Dansukker)
135 g smør (saltet)
225 g lys sirup (Øko Dansukker)
2 ts natron
550 g hvetemel (evt. kakemel)
2 ss kanel
2 ts kardemomme
2 ts nellik
1 ts knust pepper
1 ts malt ingefær
1 ts allehånde
1 ts vanilje
1 egg

GLASUR:
2 eggehviter
300 g melis (ca.) (Øko Dansukker)

KARAMELL TIL MONTERING:
150 g sukker (Øko Dansukker)

ANNET:
Husblas (gelatin) (til vinduer i pepperkakehuset)
Melis (Øko Dansukker)

Instruktioner

PEPPERKAKEDEIG:
1.    I en gryte smeltes brun farin, lys sirup og smør
2.    Når ingrediensene er smeltet, tas de av varmen og kjøles et par minutter
3.    Tilsett i mellomtiden mel og alt av krydder i en bolle og bland
4.    Ha natron i gryten med sirup og rør rundt (PASS PÅ, det bobler og hever mye, så rør inn litt om gangen)
5.    Held deretter sirupsmassen ned i de tørre ingrediensene ved omrøring (gjerne i en blandingsmaskin med en slikkepott)
6.    Rør ingrediensene sammen til de begynner å samle seg
7.    Tilsett egget og rør til deigen er myk og jevn
8.    Ha deigen i en pose eller lufttett beholder og la deigen hvile i 24–48 timer

UTRULLING OG BAKING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1.    Ta ut deigen fra kjøleskapet ca. 1 time før den skal rulles ut. Da blir den lettere å jobbe med
2.    Rull deretter deigen ut til ca. 0,2 cm høyde
3.    Skjær ut deigen ut i alle deler, sider, tak, vinduer, dør, sprosser mm. (Se tips ovenfor)
4.    Stek husdelene på 190 grader i vanlig luft i 6–8 minutter til de er lett gylne
5.    Kjøl ned helt før bruk

PYNTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1.    Pisk en glasur av eggehviter og melis, og pisk til den blir hvit og tykk
2.    Ha glasuren i en sprøytepose med et lite rundt tyllstoff
3.    Begynn med å sprøyte glasur på baksiden av vinduskantene og plasser husblas som vindusglass og la det størkne
4.    Pynt deretter alle delene til huset med ønsket glasurmønster og la det stivne helt

SAMMENSETTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1.    Smelt sukkeret i en panne (så stor at hussidene kan dyppes i karamellen)
2.    Sørg for å holde karamellen varm mens den brukes
3.    Ta nå først to hussider og dypp sidene i karamell, så de to sidene som skal sitte fast er fylt med karamell
4.    Gjenta med de resterende sidene, så det til slutt står et hus med seks kanter – tilpass så det blir noenlunde jevnt
5.    Lag taket ved å igjen ta to av takdelene og sett dem sammen med karamellen – sørg for at de har en skrå vinkel slik at resten av takdelene også kan settes på – prøv deg litt frem
6.    Gjenta med de resterende takdelene
7.    Plasser deretter døren og vindussprossene med karamell
8.    Kjøl ned karamellen og la huset stivne litt

PYNTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1.    Sett huset på fatet som det skal stå på
2.    Bruk sprøyten og ha på glasur så det ligner på snø
3.    Dryss melis på taket, så det ligner på snøfnugg
4.    Server eller la det stå til pynt resten av julen (det lukter nydelig)
Velbekomme og god arbeidslyst!

TIPS: Hvis du ønsker å lage et pepperkakehus som dette, må du ha:
– 6 stk. like sider i ca. 10–17 cm (med hhv. hull til vinduer og dør),
– 6 stk. tak i trekanter på 10 cm i bunnen og 14 i høyden for midten,
– Vindussprosser, dør og ekstra figurer til pynt.

Hvis du vil ha et litt lettere, kan du enkelt lage et firkantet hus med flatt tosidig tak.

Er det noe du lurer på vedrørende Nordic Sugar og våre produkter og tjenester?

Påskens Rocky Road

Påskegodteri

Her finner du både bakverk, søtsaker og desserter til en riktig god påskeferie.

Blondies med stikkelsbærmarmelade

Bakst i langpanne

Å bake i langpanne er både enkelt og praktisk, og fremfor alt blir det jo så mye om gangen. Perfekt hvis du skal ha selskap eller ha med kaffemat på jobben.

Varm kaffedrikk

Varmer godt på kalde dager

Her finner du varianter av te, kaffe og varm sjokolade. Oppskrifter på drikke som både passer å ha med seg i termosen og til å nyte hjemme om morgen, på ettermiddagen eller kvelden.

Pannekaker med eplekompott og sitronkrem

Pannekaker

Barn elsker pannekaker. Det gjør voksne også. Pannekaker er perfekt som mellommåltid, turmat, brunsj eller dessert – og så er de enkle å variere med ulike typer godt tilbehør.

Sitrusmarmelade med safran

Sitrusmarmelader

Finnes det noe bedre enn å starte dagen med hjemmelaget marmelade på brødskiven? La deg inspirere av sesongens sitrusfrukter.

Sjokoladekake

Deilig sjokolade

Mmm! Finnes det noe bedre enn en skikkelig fyldig og lekker sjokoladekake som virkelig gjør livet søtt? Som en ekstra gullkant på tilværelsen eller som avslutning på et godt måltid.