Ingredienser
PEPPERKAKEDEIG:
175 g brun farin (Øko Dansukker)
135 g smør (saltet)
225 g lys sirup (Øko Dansukker)
2 ts natron
550 g hvetemel (evt. kakemel)
2 ss kanel
2 ts kardemomme
2 ts nellik
1 ts knust pepper
1 ts malt ingefær
1 ts allehånde
1 ts vanilje
1 egg
GLASUR:
2 eggehviter
300 g melis (ca.) (Øko Dansukker)
KARAMELL TIL MONTERING:
150 g sukker (Øko Dansukker)
ANNET:
Husblas (gelatin) (til vinduer i pepperkakehuset)
Melis (Øko Dansukker)
Instruktioner
PEPPERKAKEDEIG:
1. I en gryte smeltes brun farin, lys sirup og smør
2. Når ingrediensene er smeltet, tas de av varmen og kjøles et par minutter
3. Tilsett i mellomtiden mel og alt av krydder i en bolle og bland
4. Ha natron i gryten med sirup og rør rundt (PASS PÅ, det bobler og hever mye, så rør inn litt om gangen)
5. Held deretter sirupsmassen ned i de tørre ingrediensene ved omrøring (gjerne i en blandingsmaskin med en slikkepott)
6. Rør ingrediensene sammen til de begynner å samle seg
7. Tilsett egget og rør til deigen er myk og jevn
8. Ha deigen i en pose eller lufttett beholder og la deigen hvile i 24–48 timer
UTRULLING OG BAKING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1. Ta ut deigen fra kjøleskapet ca. 1 time før den skal rulles ut. Da blir den lettere å jobbe med
2. Rull deretter deigen ut til ca. 0,2 cm høyde
3. Skjær ut deigen ut i alle deler, sider, tak, vinduer, dør, sprosser mm. (Se tips ovenfor)
4. Stek husdelene på 190 grader i vanlig luft i 6–8 minutter til de er lett gylne
5. Kjøl ned helt før bruk
PYNTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1. Pisk en glasur av eggehviter og melis, og pisk til den blir hvit og tykk
2. Ha glasuren i en sprøytepose med et lite rundt tyllstoff
3. Begynn med å sprøyte glasur på baksiden av vinduskantene og plasser husblas som vindusglass og la det størkne
4. Pynt deretter alle delene til huset med ønsket glasurmønster og la det stivne helt
SAMMENSETTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1. Smelt sukkeret i en panne (så stor at hussidene kan dyppes i karamellen)
2. Sørg for å holde karamellen varm mens den brukes
3. Ta nå først to hussider og dypp sidene i karamell, så de to sidene som skal sitte fast er fylt med karamell
4. Gjenta med de resterende sidene, så det til slutt står et hus med seks kanter – tilpass så det blir noenlunde jevnt
5. Lag taket ved å igjen ta to av takdelene og sett dem sammen med karamellen – sørg for at de har en skrå vinkel slik at resten av takdelene også kan settes på – prøv deg litt frem
6. Gjenta med de resterende takdelene
7. Plasser deretter døren og vindussprossene med karamell
8. Kjøl ned karamellen og la huset stivne litt
PYNTING AV RUNDT PEPPERKAKEHUS:
1. Sett huset på fatet som det skal stå på
2. Bruk sprøyten og ha på glasur så det ligner på snø
3. Dryss melis på taket, så det ligner på snøfnugg
4. Server eller la det stå til pynt resten av julen (det lukter nydelig)
Velbekomme og god arbeidslyst!
TIPS: Hvis du ønsker å lage et pepperkakehus som dette, må du ha:
– 6 stk. like sider i ca. 10–17 cm (med hhv. hull til vinduer og dør),
– 6 stk. tak i trekanter på 10 cm i bunnen og 14 i høyden for midten,
– Vindussprosser, dør og ekstra figurer til pynt.
Hvis du vil ha et litt lettere, kan du enkelt lage et firkantet hus med flatt tosidig tak.
- Laget av Nanna Broe - Kageliv
Er det noe du lurer på vedrørende Nordic Sugar og våre produkter og tjenester?

Lekre oppskrifter på syltetøy og marmelade
Ta vare på sommerens frukter og bær, og ta en kikk på de lekre oppskriftene våre på syltetøy og marmelader. Perfekt å ha på frokostskiven, i yoghurten eller til pannekakene. Med vårt syltesukker er det superenkelt å lykkes med godt og hjemmelaget syltetøy og marmelade.

Syltede sommergrønnsaker
Legg en liten bit av sommeren på glass. Med syltede sommergrønnsaker forlenger du smaken av sommeren. Perfekt til sene grillkvelder. Følg oppskriften, så har du snart kjøleskapet fullt av hjemmesyltede sommergrønnsaker.

Lag saft i sommer
Husk å safte i sommer, og ha et lager av dine favorittbær og -frukter på flaske! Å lage saft er mye enklere enn du tror, og nedenfor kan du finne inspirasjon i de gode oppskriftene våre. Saften kan du servere med det samme, eller ta vare på den til mørkere årstider.

Blåbær – skogens beste bær
Blåbær er nok skogens beste bær. Blåbærsesongen pleier å starte i juli og kan strekke seg et stykke utover høsten. Ta vare på skogsblåbærene, og bruk dem i pai, syltetøy og krem.

Plommeplukking
Plommer er blant de vanligste hagefruktene våre, og de er gode i desserter og marmelader. Hvorfor ikke lage en nydelig plommemarmelade eller plommechutney til å servere til osten? Eller prøv den deilige plommepaien.

Bjørnebærluksus
Unn deg litt luksus med bjørnebær i sommer! Bjørnebær passer veldig godt i bakverk, smoothies, syltetøy og saft. Det er dessuten supert å bruke som dekorasjon og pynt. Bjørnebærene modner på sensommeren og tidlig høst.