Småkaker av mørdeig, grunnoppskrift

Karakter (104 st)

Ingredienser

4 1/2 dl hvetemel
1/2 dl Dansukker Fin Farin eller 1 dl Dansukker Melis
200 g smør eller margarin

Instruktioner

Arbeid sammen ingrediensene til deigen sammen med valgt smakstilsetning. La deigen stå kaldt i 30 minutter. Sett ovnen på 175°. Kakene avkjøles på rist. Oppbevares tørt.

Variasjoner

Finske pinner
Rull ut deigen til fingertykke lengder som skjæres i 5 cm lange emner. Pensle emnene med eggehvite, og dypp dem i perlesukker og hakkede mandler. Legg kakene på en plate med bakepapir og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter.

Sjakkruter
Del deigen i to deler. Bland 2 ss kakao i den ene delen og 2 ts vaniljesukker i den andre delen. Del deigen i emner som rulles til lengder. Legg en lys og mørk lengde ved siden av hverandre osv. Skjær kakene i 3-4 mm tykke skiver som legges på plate med bakepapir. Stek kakene midt i ovnen ved 175° i ca. 8 minutter.

Snurrer
Som ovenfor, men begge deigene kjevles ut, legges oppå hverandre og rulles sammen.

Syltetøykaker
Rull små boller av deigen og legg dem i små papirformer. Lag et lite hull i hver bolle, og legg en klatt syltetøy i hullet.

Nøtteruller
Rull ut lengder av deigen, ca. 1 cm i diameter, og skjær disse i emner som formes til ringer. Pensle ringene med eggehvite, og dypp dem deretter i hakkede mandler.

Gaffelkaker
Form deigen til en rulle, ca. 4 cm i diameter. Skjær rullen i 5 mm tykke skiver. Trykk med en gaffel på hver kake. Tilsett smakstilsetning, f.eks. vaniljesukker, kanel eller kakao til deigen.

Kanelkaker
Som ovenfor, men i stedet for å bruke gaffel dyppes kakene i en blanding av 2 ss sukker og 1 ss kanel.

Sjokolade- eller rosinkaker
Bland inn 100 g rosiner eller sjokoladebiter i deigen. Form små boller av deigen.

Floke
Legg en klatt deig i en godt rengjort hvitløkpresse og press deigen gjennom. Smakstilsetning som kakao, ingefær, vanilje eller kanel kan tilsettes till deigen.

Tips
Deigen kan også formes i lengder som skjæres i biter rett etter stekingen. Du kan pensle lengdene med eggehvite og strø hakkede mandler og dansukker perlesukker eller kanel på.

Er det noe du lurer på vedrørende Nordic Sugar og våre produkter og tjenester?

Bakst med eple og pære

Lag herlig bakst med epler og pærer du høster fra hagen eller plukker i butikken.

Syltede sommergrønnsaker

Legg en liten bit av sommeren på glass. Med syltede sommergrønnsaker forlenger du smaken av sommeren.

Plommeplukking

Plommer er blant de vanligste hagefruktene våre, og de er gode i desserter og marmelader.

Fredagskos

Fredagen er gjerne ukas høydepunkt, og fredagskosen er den beste måten å feire slutten på en lang arbeidsuke.

Deilige epler

Vi har både fristende bakeoppskrifter med friske epler og forslag til hvordan du kan bevare gleden over eplene litt lenger, f.eks. ved å lage saft og eplesyltetøy.

Godsaker med Muscovadorørsukker

Her har vi samlet godteri og bakverk der muscovadorørsukkerets lekre aromaer får selskap av alt fra mandler og nøtter til mørk sjokolade og kardemomme.