Småkaker av mørdeig, grunnoppskrift

Småkaker av mørdeig, grunnoppskrift
Stemmer: ( 27 stemmer)

Ingredienser

4 1/2 dl hvetemel
1/2 dl Dansukker Fin Farin eller 1 dl Dansukker Melis
200 g smør eller margarin

Arbeid sammen ingrediensene til deigen sammen med valgt smakstilsetning. La deigen stå kaldt i 30 minutter. Sett ovnen på 175°. Kakene avkjøles på rist. Oppbevares tørt.

Variasjoner

Finske pinner
Rull ut deigen til fingertykke lengder som skjæres i 5 cm lange emner. Pensle emnene med eggehvite, og dypp dem i perlesukker og hakkede mandler. Legg kakene på en plate med bakepapir og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter.

Sjakkruter
Del deigen i to deler. Bland 2 ss kakao i den ene delen og 2 ts vaniljesukker i den andre delen. Del deigen i emner som rulles til lengder. Legg en lys og mørk lengde ved siden av hverandre osv. Skjær kakene i 3-4 mm tykke skiver som legges på plate med bakepapir. Stek kakene midt i ovnen ved 175° i ca. 8 minutter.

Snurrer
Som ovenfor, men begge deigene kjevles ut, legges oppå hverandre og rulles sammen.

Syltetøykaker
Rull små boller av deigen og legg dem i små papirformer. Lag et lite hull i hver bolle, og legg en klatt syltetøy i hullet.

Nøtteruller
Rull ut lengder av deigen, ca. 1 cm i diameter, og skjær disse i emner som formes til ringer. Pensle ringene med eggehvite, og dypp dem deretter i hakkede mandler.

Gaffelkaker
Form deigen til en rulle, ca. 4 cm i diameter. Skjær rullen i 5 mm tykke skiver. Trykk med en gaffel på hver kake. Tilsett smakstilsetning, f.eks. vaniljesukker, kanel eller kakao til deigen.

Kanelkaker
Som ovenfor, men i stedet for å bruke gaffel dyppes kakene i en blanding av 2 ss sukker og 1 ss kanel.

Sjokolade- eller rosinkaker
Bland inn 100 g rosiner eller sjokoladebiter i deigen. Form små boller av deigen.

Floke
Legg en klatt deig i en godt rengjort hvitløkpresse og press deigen gjennom. Smakstilsetning som kakao, ingefær, vanilje eller kanel kan tilsettes till deigen.

Tips
Deigen kan også formes i lengder som skjæres i biter rett etter stekingen. Du kan pensle lengdene med eggehvite og strø hakkede mandler og dansukker perlesukker eller kanel på.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker