Surdeig

Surdeig
Stemmer: (0stemmer)

Ingredienser

1 ½ dl vann
200 g rug- eller hvetemel
100 g skrelt og revet eple

Varm vannet til 35° C. Bland mel og eple i vannet. Hell blandingen i et toliters glass med lokk. Oppbevar glasset ved 26–30° C, for eksempel i lukket ovn, i tre dager. Rør i glasset én gang om dagen.

På dag fire skraper du surdeigen ut av glasset og ned i en stor bolle. Fyll på med 200 g mel og 2 dl lunkent vann. Rør godt, og la blandingen stå enda ett døgn ved 26–30°. På dag fem er surdeigen klar. Oppbevar den i kjøleskap. Surdeigen holder seg én uke i kjøleskap. Deretter må den "mates" med 1 dl vann og 200 g mel. Hvetesurdeig brukes til lyst brød, og rugsurdeig brukes til mørkt brød.

Oppskriften er utarbeidet av

Dansukker