Gullans luksuseplekake

Gullans luksuseplekake
Stemmer: (4stemmer)

Ingredienser

3 epler av vanlig størrelse
1/2 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1/2 dl calvados
3 ss kokosflak

2 egg
2 dl Dansukker Sukker

1 ts hele kardemommekapsler (knuses)

2 ½ dl hvetemel
1 ts bakepulver
75 g smør (smeltes)
1 dl væske: melk, fløte, vann, calvados
Kokosflak til formen

Topping
50 g smør
2 ss Dansukker Sukker
2 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
2 dl havregryn
1 dl grovhakkede hasselnøtter
1/2 ts hele kardemommekapsler (knuses)

Form: rund springform på ca. 1 ½ liter
Steketid: 175 grader i ca. 35–40 min nederst i ovnen

Bland calvados med muscovadorørsukkeret og kokosflakene i en bolle med lokk.

Skrell eplene og skjær dem i tynne båter, og legg dem i skålen. Sett på lokket, rist bollen, og la det så og marinere. Gjerne minst en time.

I mellomtiden lager du toppingen til kaken.
Smelt smør i en bredbunnet gryte eller stekepanne, og la det bli lysebrunt. Tilsett sukker, havregryn og nøtter, og rist under omrøring til det har fått en fin, lysebrun farge. Tilsett kardemomme, og la det avkjøles.

Visp egg og sukker luftig. Tilsett kardemommen.
Bland mel og bakepulver, og vend det inn i røren sammen med væsken (hell calvadosen ut av marinaden og bruk den som en del av væsken) og det smeltede smøret.

Hell røren i en form som er smurt og strødd med kokosflak. Ta 2/3 av toppingen og fordel den over røren i formen, og trykk deretter ned alle eplebåtene. Fordel til slutt resten av toppingen øverst, og stek kaken nederst i ovnen i ca. 35–40 minutter. Serveres varm eller kald med vaniljesaus.

Oppskrift Gunilla Falck, Gråbo, Sverige