Pynt treet med søte fristelser

Bak magisk julepynt og heng det på juletreet til glede for både store og små.

Julekjepper

Julekjepper

En sprø klassiker med rød-hvit julestemning.

Småkakedeig

Småkakedeig

En enkel julesmåkake til glasur og bånd.

Pepperkakedeig

Pepperkakedeig

Krydret småkake, perfekt til pynt og kos.

Peppernøtter

Peppernøtter

Små, uimotståelige og krydrede biter.

Vaniljekranser

Vaniljekranser

Sprø julefavoritt med smør og mandler.

Tips og inspirasjon

Bruk eggehvite for en blank glasur

Glasur med vann kjenner vi alle, men visste du at glasur med eggehvite gir en flott, blank overflate og tørker raskere enn vannbasert glasur? Bruk pasteuriserte eggehviter for sikkerhet og holdbarhet. Du trenger 1 beger pasteurisert eggehvite (ca. 1,5 eggehvite) og 150 g melis. Ha ingrediensene i en bolle og pisk til en luftig masse. Jo mer du pisker, jo tykkere blir konsistensen.

Juster glasurens konsistens

Lag tykkere glasur til kanter og detaljer, og tynnere glasur til å fylle større flater. Juster tykkelsen med mer melis for tykkere konsistens, eller mer væske for tynnere.

Farg glasuren med frukt- eller pastafarger

Lag fargerike design med frukt- eller pastafarger. Pastafarger er konsentrerte og gir sterke nyanser med små mengder. Del glasuren i små porsjoner før du tilsetter farge. Elt til fargen er jevn – ellers får du marmoreffekt i stedet for en ren farge.

Eksperimenter med naturlige fargestoffer

Prøv naturlige fargestoffer som rødbetesaft (ca. 1–2 ss) eller gurkemeie (en knivspiss) for ulike fargenyanser.

Gi glasuren smak

Tilsett smak med vaniljeessens, sitron, lime, appelsin eller kakao (1–2 ss).

Bruk sprøytepose eller frysepose til detaljer

For fine detaljer og presise linjer, bruk en sprøytepose med liten tipp. Har du ikke sprøytepose, kan du bruke en frysepose og klippe et lite hull i hjørnet.

Bruk trespyd til detaljer

Små trespyd/grillspyd kan brukes til å fordele glasuren nøyaktig eller tegne små detaljer og mønstre.

Lag flotte mønstre med sjablonger

Klipp ut små sjablonger for å tegne stjerner, hjerter eller sirkler på julehjertene. Eller dryss melis i mønstre. Blir deigen for myk (av varme hender eller kjøkken), kan du kjøle den ned litt i kjøleskapet.

Sukker- og glitterpynt

Få et festlig utseende med sukkerperler, spiselig glitter, stjerner eller snøfnugg.

Kreativ pynt

I tillegg til tradisjonelt strøssel kan du bruke hakkede nøtter, tørket frukt eller spiselige urter som rosmarin eller timian. Du kan også lage små figurer av fondant, for eksempel nisser, reinsdyr eller andre julefigurer.

Oppbevaring

Oppbevar kakene i en tett boks – de smaker faktisk enda bedre etter noen dager.